Nieuws

In memorian Peter Poorts

‘Peter was een fantastisch mens!’

Peter Poorts na ziekteperiode van 10 maanden overleden.

 

Afbeelding met tekst, persoon, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

Eind oktober 2021 maakte Peter Poorts nog een fietstochtje naar zijn dochter Sanne in Heeswijk. In de drie weken daarna ging het snel  bergafwaarts met zijn gezondheid. Een strijd van zo’n tien maanden tegen kanker was niet te winnen.

19 november 2021  overleed Peter op de leeftijd van 70 jaar. Een sterke persoonlijkheid tot aan zijn laatste ademtocht. De kanker sloopte wel zijn lichaam, maar zijn mentale power – zo karakteristiek voor hem -  bleef onaangetast!

 

Op een druilerige vrijdagmiddag halen vier tennismaatjes in het paviljoen op tennis- en padelpark ‘De Bundel’ herinneringen op aan hun leven met Peter.  Een leven dat zich niet alleen al decennialang afspeelde op de tennisbaan, ook als zakenpartner, buurman of familielid maakte Peter op een intense en positieve wijze deel uit van hun leven.   Johan van Wiechen, Tinie Couwenberg, Kees Dekkers en Theo Rongen bewaren louter goeie herinneringen en ervaringen op alle vlakken.

 

Footprint

‘Peter was een fantastisch mens: hartelijk, gezellig, humoristisch, altijd geïnteresseerd in de ander, duidelijk / recht door zee, veel aandacht voor simpele, alledaagse, menselijke zaken. Niet alleen veel IQ maar ook heel veel EQ!’ Wat dat  betreft heeft ie zijn ‘footprint’ wel achtergelaten; hij heeft een empathisch stempel gedrukt op zijn  eigen leven en dat van anderen. Dat is ook een troostrijke gedachte: op die manier, met die footprint, leeft Peter verder in de gevoels- en gedachtenwereld van de nabestaanden. Dat staat buiten kijf!

 

Peter was een man van de cijfers, niet alleen in zijn accountantsleven maar ook op de tennisbaan.  De ‘stand bijhouden’ was zijn ding. ‘Uit-in-discussies’ : no way!  Peter was altijd heel duidelijk. Al ‘achter de kerk’ was de in Groesbeek geboren  Peter van de partij op de Set’77-banen.  Aan de Boekelsedijk was hij jarenlang een vaste deelnemer aan de interne vrijdagavond mixcompetitie. Op vrijdagmiddag speelde hij de KNLTB 50+-competitie’ en op een doordeweekse ‘Vut-dag’ (Peter: ‘Wie had dat ooit gedacht!’) had hij zijn vaste clubje met Johan, Tinie en Kees, en met Theo als vaste invaller.  ‘Hij was de oudste en altijd de sterkste, zelden of nooit geblesseerd. Een pijntje in de rug wist ie ‘professioneel’ te maskeren:  alleen aan zijn kleine pasjes kon je zien dat er iets mis was.’

 

Pater familias

Peter trouwde 41 jaar geleden met de Zeelandse Bernie van Schijndel. Samen kregen ze drie kinderen: Marieke, Sanne en Pieter en inmiddels ook maar liefst acht kleinkinderen. Een hecht en warm gezin, helemaal in de geest van Peter, de ‘pater familias’.

Naast het tennis namen wandelen en fietsen een steeds belangrijker plaats in in het leven van Peter en Bernie. ‘Hij had een ijzersterk, bijna fotografisch geheugen!’ aldus zijn tennismaatjes. ‘Wij weten overal de weg! Alle dorpen aan het Pieterpad, alle bochtjes, alle ‘achterumpaadjes’, alle cafés en kroegen, ….. Peter tipte  ze feilloos! Daarnaast was zijn meer dan normale belangstelling voor andere mensen een heel sterke, menselijke eigenschap. Dat ging heel ver, aan hem had je wat! Voor iedereen had Peter wel tijd voor een praatje, stond altijd voor je klaar, hij was altijd geïnteresseerd in de ander!’

 

Bij iedereen die hem ook maar een beetje kende, heeft ie een onuitwisbare indruk achtergelaten. De erehaag tijdens de uitvaartplechtigheid was dan ook ‘dik verdiend’, hoewel hij daar zelf in al zijn bescheidenheid nooit voor zou hebben gekozen.  Tekenend voor een bijzonder mens, een sympathieke gast, een, tot in al zijn vezels, sociaal en empathisch betrokken en bewogen man.

 

Peter: ‘Ga door met leven!’

Het leven is hem afgepakt en Peter is ons afgepakt. In één klap is alles vroeger, is alles herinnering. We zullen hem missen, dat is duidelijk!  Maar de herinneringen aan Peter zijn  goud waard. Die herinneringen houden hem, zoals gezegd,  nog een beetje in leven, zou je kunnen zeggen. ‘Ga door met leven’ was Peters laatste boodschap. Dat gaat  zeker gebeuren en daar zullen de goeie herinneringen aan deze aimabele man zeker een handje bij helpen.

 

Namens Set’77 heel veel sterkte  in de komende, moeilijke tijd voor Bernie, Marieke, Sanne, Pieter, hun partners en alle kleinkinderen!

 

Gerard Pijnappels

« Terug

» Nieuws archief