Wet Van Dam

Wet Van Dam

......................................................................................................................................................................................................................................................................

 

OPZEGGEN BIJ SPORTVERENIGING VALT BUITEN WET VAN DAM

 

Vanaf 1 december 2011 geldt de Wet Van Dam. Deze wet heeft alleen betrekking op consumenten. De nieuwe wet zorgt er onder andere voor dat je minder lang aan een stilzwijgende verlenging van een abonnement vastzit en dat je sneller kunt opzeggen.

Maar een jaarcontract aangaan met een organisatie kan nog steeds. De Wet Van Dam heeft betrekking op de periode na de eerste stilzwijgende verlenging. Waar het tot 1 december 2011 nog mogelijk was om een contract stilzwijgend met een jaar te verlengen, is dat nu beperkt tot maximaal 1 maand.

In eerste instantie zou de wet ook gelden voor sportverenigingen, maar dit is aangepast. Hier geldt het verenigingsrecht. Dit is gedaan omdat verenigingen hun financiën een jaar vooruit plannen en het voorstel zou leiden tot een verhoging van de administratieve lasten. Er is dus een uitzondering gemaakt voor het lidmaatschap van een (sport-)vereniging.

Dus: Voor het opzeggen van lidmaatschappen bij verenigingen gelden andere regels (verenigingsrecht). Hier blijft gelden dat een lidmaatschap met een jaar verlengd kan worden wanneer niet voor een bepaalde periode wordt opgezegd.