Nieuws

In memoriam: Oud-voorzitter Set’77 Toon Swinkels overleden

Woensdag 13 mei is Toon Swinkels, een markant oud-Set’77-erelid, op 80-jarige leeftijd overleden. Toon was al vanaf de vroege jaren ‘achter de kerk’ lid van Set’77 en heeft veel betekend voor de Zeelandse tennisclub. Toen zijn ziekte hem steeds meer parten ging spelen moest hij zo’n tien jaar geleden een punt zetten achter zijn activiteiten voor Set’77.

Veel mensen kennen hem vooral van zijn wekelijkse column in het Udens weekblad. Verhalen over ‘vruuger’, vooral over zijn eigen jeugdherinneringen. Of je kent hem van de Zeelandse Franciscusschool waar hij altijd werkte. Schrijven was voor hem, een man met een creatieve geest, een uitlaatklep. Hij speelde piano en accordeon, was een actief schaker en last but not least een zeer actief Set’77-lid.

Op de tennisbaan was hij ondanks of misschien wel dankzij zijn onnavolgbare stijl en techniek voor menigeen een geducht tegenstander. Bij alle toernooien en in alle competities was Toon van de partij. Toon wist precies wat er leefde en speelde in de club. Jarenlang, voor de internettijd, was hij de drijvende kracht achter het clubblad ‘Setpoint’. Een beetje eigenwijs en streng regelde hij de redactiezaken en zorgde zeven keer per jaar voor een goed gevuld clubblad. Serieuze informatie, gedichtjes, korte, grappige tekstjes, …. altijd geschreven in zijn herkenbare, bloemrijke soms wollige taal. En aan het eind van het jaar steevast een zelfgemaakte kerstpuzzel. De digitale tijd maakte dat hij het pr-werk voor de tennisclub knarsetandend steeds meer los moest laten.

In de tussentijd was hij wel voorzitter geworden en ook in die functie was hij weer de zeer betrokken, enthousiaste en gedreven clubman. Een serieuze bestuurder, maar ook de creatieve organisator van het jaarlijkse commissiefeest. De strenge hand van de schoolmeester was altijd wel zicht- of voelbaar, wat hem overigens nooit kwalijk werd genomen. Gezelligheid stond altijd voorop bij Toon.

Vanaf zijn zestigste kreeg Toon problemen met zijn gezondheid en moest hij noodgedwongen steeds vaker een stapje terug doen. Beetje bij beetje liet hij het Set’77-gebeuren achter zich. Hij richtte zich vooral op zijn schrijverschap. Zijn columns en verhalen werden o.a. gebundeld in het boek ‘Rond ’t veld bij Tieskes’. Bij zijn afscheid als voorzitter van Set’77 werd hij met grote instemming benoemd tot erelid.

Toon zal in onze herinnering altijd de actieve, markante verenigingsmens blijven die hij was, de man die zijn sporen dubbel en dwars heeft verdiend voor de Zeelandse tennisclub. Grote dank en waardering voor wat hij voor Set’77 heeft betekend.

« Terug

» Nieuws archief