Nieuws

Tennissen en padellen tegen diabetes-1! tijdens open zomertoernooi

Tennissen en padellen tegen diabetes-1!

3 t/m 12 september: Geef.nl Open Zomertoernooi Set’77

 

Set’77-leden met diabetes-1

Diabetespatiënten tref je in alle leeftijdsgroepen, ook in sportverenigingen. Emma van Wijchen (11), Janneke van de Laar-Hendriks (32) en Ad Laurenssen (58), alle drie Set’77-lid , kampen met de vervelende ziekte. Bij iemand met diabetes type 1 valt het eigen afweersysteem de cellen (in de alvleesklier)  aan die insuline maken. Daardoor kan het lichaam van een diabetespatiënt niet goed meer suiker opnemen. Met allerlei complicaties als mogelijk gevolg.

 

Sinds vorig jaar koppelt TPV Set’77 in samenwerking met sponsor Geef.nl een inzamelactie voor een goed doel aan een open tennis-/padeltoernooi. Dit jaar(Geef.nl Open Zomertoernooi 3 t/m 12 sept.)  gaat de opbrengst naar de St. DON, een landelijke instelling die geld inzamelt om het onderzoek naar diabetes-1 te ondersteunen.

 

Vorig jaar kreeg de 11-jarige Emma de diagnose diabetes-1. Emma was snel moe, viel af, moest vaak naar het toilet. Een bloedprik maakte duidelijk dat haar bloedsuikerspiegel te hoog was. Verder onderzoek gaf al snel een uitslag die je niet wilt krijgen: diabetes-1!  Janneke kreeg de diagnose op achtjarige leeftijd: ‘Het heeft mijn leven absoluut beïnvloed. (…) het zou ook wel eens fijn zijn als ik wat minder na hoefde te denken!’

Bij Ad werd op zijn 28e diabetes-1 vastgesteld. ‘Ik had nergens zin in, moest de hele dag door drinken, vaak naar het toilet, verloor gewicht en had heel veel last van wat later hypo’s bleken te zijn.’

 

De impact van diabetes-1 op je dagelijkse doen en laten is heel groot. Iedere dag afwegen wat je wel/niet mag eten.  Gedachteloos iets (lekkers) eten is er niet meer bij. Meerdere keren per dag (en soms ’s nachts) je insulineniveau scannen en zo nodig insuline spuiten is een must.  Emma gaat nooit op stap zonder ranja en een Liga-koek om zo nodig ‘snelle suiker’ binnen te krijgen.  Janneke heeft sinds haar 18e een insulinepomp en ervaart daardoor meer vrijheid. ‘Sinds 2019 heb ik een sensor: nu gaat het nog beter en voel ik mij een stuk fitter. ’De hypo’s waren het ergst,’ vult Ad aan, ‘je weet niet wat er met je lichaam en geest gebeurt. Ik kon helemaal de weg kwijt zijn. Gelukkig is mijn leven, zeker met de laatste nieuwe technologie  veel leefbaarder geworden.’

 

Stichting DON

Diabetes Onderzoek Nederland

Het is de ultieme droom van iedereen met diabetes type 1 (120.000 mensen in Nederland): er ooit van genezen! Helaas is de kans op genezing op dit moment zo goed als nihil.  Diabetes-1 leer er maar mee te leven is de schrale boodschap. DON is een van de instellingen in Nederland die geld inzamelen om wereldwijd baanbrekend onderzoek te ondersteunen: DON gaat maar voor één ding: volledige genezing van diabetes type 1.

DON investeert elke ingezamelde cent in fundamenteel en klinisch onderzoek.  Onderzoek dat op dit moment de kwaliteit van leven voor diabetespatiënten in ieder geval verbetert.

 

Geef.nl en Set’77

Set’77 werkt samen met een bijzondere toernooisponsor: Geef.nl, een digitaal platform waar iedereen op eenvoudige wijze geld kan inzamelen voor een groter of kleiner doel.  Van financiële ondersteuning voor een buitenlandstage tot enorm grote acties voor levensreddende, peperdure  operaties in een buitenlandse kliniek.

 

De inzamelactie 2021 van Set’77 voor de Stichting DON loopt via Geef.nl  Met de QR-code kom je eenvoudig op de Geef-site en kun je zelf je donatie bepalen. Ieder bedrag is welkom! Als je de QR-code niet kunt gebruiken, ga dan rechtsreeks naar de Geef-site

 

Kom in actie! Doneer nu!  Gebruik de QR-code of klik hier en ga rechtsreeks naar de Geef-site en steun DON: stop diabetes type-1!  Set’77: samen sterk!

 

 

« Terug

» Nieuws archief