Nieuws

Coronamaatregelen: ‘problematische’ versoepeling voor sportkantines!

Coronatoegangsbewijs zorgt voor lastige situaties Vanaf 25 september jl. zijn de coronamaatregelen versoepeld. Dat levert sportverenigingen als Set’77 meer ruimte op, maar zorgt tegelijkertijd voor lastig op te lossen situaties. Met name het zogenaamde ‘coronatoegangsbewijs’ stelt alle verenigingen voor dilemma’s. Hopelijk verruimt de landelijke overheid in november de mogelijkheden voor horeca en sportkantines.

De 1,5 m wordt losgelaten, de openingstijden van sportkantines zijn verruimd, gebruik van kleedkamers en toiletten is weer toegestaan, er is geen maximum meer aan het aantal mensen in een sportkantine. Maar er zit een grote ‘mits’ aan.

Je natje en droogje gebruiken in het paviljoen is toegestaan mits je over een geldig coronatoegangsbewijs beschikt. En dat maakt het lastig voor besturen van sportverenigingen: hoe ga je dat handhaven of controleren?

Wat is het Set’77-beleid?
Op een gewone doordeweekse ochtend/middag/avond controleert de bardienst of iemand wel/niet over zo’ n bewijs beschikt. Wat de KNLTB-competities betreft heeft Set’77 voor een beleidslijn gekozen waarin de teamcaptains een belangrijke rol vervullen. Nagaan of de spelers in je eigen team over zo’n bewijs beschikken, tijdig overleggen met de teamcaptain van de bezoekende club over het Set’77-beleid en de rol van de teamcaptain in de controle, en bij uitwedstrijden de teamcaptain van de ontvangende club tijdig informeren over het eigen team. De ervaring tot nu is dat dat redelijk soepel verloopt. Maar het kan ook vervelende situaties opleveren, waarin spelers of begeleiders geen gebruik kunnen/mogen maken van kantine/paviljoen omdat ze niet over een geldig bewijs beschikken of om uiteenlopende redenen sowieso niet meewerken. Helaas is er geen andere mogelijkheid dan het volgen en respecteren van de landelijk voorgeschreven richtlijnen. Dat is wat de KNLTB doet , en dat is wat Set’77 doet.

‘Samen lossen we het op’, bij herhaling gebruikt door Mark Rutte en Hugo de Jonge, is allerminst een holle frase, maar een onvermijdelijke mindset in het traject naar een definitieve oplossing voor het coronaprobleem.

« Terug

» Nieuws archief