Setpunt november 2019 - Het binden van leden

Het binden van leden, ze thuis doen voelen op de vereniging, is heel belangrijk

Zaterdag 23 november stond alweer voor de zesde keer het KNLTB Jaarcongres op het programma. Centraal thema was deze keer de vitale vereniging, met andere woorden: hoe zorg je als tennisvereniging dat leden sneller en vaker op de club zijn en hoe kunnen elementen als de cultuur van de vereniging en een betrokken, actieve tennisleraar daar een rol bij spelen? William van Stiphout en Gerard Pijnappels gaven acte de présence namens Set’77.

Laura Jonker “De cultuur van een vereniging is waarschijnlijk de belangrijkste factor bij het stimuleren van binding tussen de club en de leden! (…)bij binding, het goede gevoel creëren bij leden, hebben seniorenleden een essentiële positie!”

Binden van leden



Het thema ‘de vitale vereniging’, rust volgens de algemeen directeur van de KNLTB, Eric Poel, op drie pijlers: organisatie, accommodatie en cultuur.



Ze bepalen de vitaliteit van een vereniging, waar mensen graag komen en lang lid blijven. En dat laatste is één uitdaging. Want ledenwerving is één ding, behoud is minstens zo belangrijk en is niet eenvoudig. Poel: “Gemiddeld is een aanzienlijk deel van nieuwe leden bij veel verenigingen na twee jaar al geen lid meer. Het binden van leden, ze thuis doen voelen op de vereniging, is heel belangrijk. Dat houdt in dat voldoende aandacht moet worden besteed aan de persoonlijke benadering van nieuwe leden, maar ook dat een seizoen voldoende evenementen en andere leuke aanleidingen biedt voor leden om naar de vereniging te komen. Een jaarkalender, die je als vereniging opstelt samen met de tennisleraar, kan daarbij goed helpen. Bovendien is de rol van de tennisleraar op de vereniging en de samenwerking met het bestuur ook van groot belang bij de binding van Leden.” Tennis Alles-in-1, een lidmaatschapspakket waar sowieso het lidmaatschap en competitiedeelname onderdeel van zijn en zo het spelen van wedstrijden stimuleert en meer leden moet behouden. Bij de 177 clubs die dit pakket nu aanbieden, is de competitiedeelname 50 procent hoger dan gemiddeld en de uitstroom 50 procent lager.”

 


 

 

 

Terug naar Setpunt 2019 - editie november